Sporter in beeld

Elke maand geeft Heerhugowaard Sport een aangepast sporter de kans zichzelf en zijn sport in the spotlight te zetten. Heerhugowaard Sport wil graag iedereen in de gemeente stimuleren tot bewegen, ook mensen met een beperking. Bewegen is goed voor iedereen. Om meer bekendheid te geven aan sporten met een beperking hebben we inwoners van Heerhugowaard benadert om iets over zichzelf te vertellen en om hun passie voor bewegen of sport te laten zien.

Rolstoelclinic van paralympische trialeet Geert Schipper
Als vakleerkracht LO leer ik de basisschoolkinderen tijdens de lessen gym hoe ze fysiek het beste uit zichzelf kunnen halen door een verscheidenheid aan oefenvormen aan te bieden. Maar het is niet alleen het fysieke aspect wat ik “train”. Door met elkaar te bewegen leer je ook om te gaan met je eigen grenzen en hoe je dat in een groep ventileert. Het helpt enorm als je van jezelf weet wat je kan en wat je nog niet kan. Zowel lichamelijk als verstandelijk. En op welke manieren je kan reageren in lastige sportieve situaties.

Afgelopen maand kwam paralympische triatleet Geert Schipper op bezoek op Kindcentrum De Zevensprong. Hij is geboren op 20 september 1977, getrouwd, heeft 3 dochters en woont in Spanbroek. Sinds een vliegtuigongeluk in 2004 heeft hij een incomplete dwarslaesie bij wervel L2 en is hij een rolstoelgebruiker. Geert heeft door levenservaring geleerd dat ‘kan niet’, niet bestaat. Hij is zichzelf tegengekomen en heeft altijd in alle problemen een uitdaging (oplossing) gevonden.

Tijdens zijn praatje in de aula vertelde Geert heel duidelijk dat hij niet gehandicapt is en dat hij niet zielig is. Geert heeft een beperking en zijn rolstoel is de oplossing voor die beperking. Hij heeft de leerlingen van de bovenbouw uitgelegd wat een beperking is, nadat hij eerst had gevraagd wie iemand kent met een beperking. Bij zijn eerste keer vragen gingen er 6 vingers omhoog van de 50 leerlingen. Na de uitleg gingen bijna alle vingers omhoog. Hij heeft verder verteld over hoe hij zijn leven met een beperking beleefd, dat hij niet zielig is en dat hij vooral ook niet zielig gevonden wil worden. Hij is een voorbeeld dat bijna alles kan, als je maar wilt. Er is (bijna) altijd een oplossing voor een probleem. Het kan wel eens zijn dat die oplossing niet in jouw voordeel is, maar het is een oplossing. Dus ‘kan ik niet’, bestaat niet.

Na het praatje in de aula gingen de leerlingen in twee groepen naar de gymzaal, waar er 10 rolstoelen klaar stonden. Na een warming-up, lopen naar de overkant met een blinddoek op (eng!). Was er de rolstoelestafette. Wat is het toch lastig rijden/remmen/draaien in een rolstoel. En om de leerlingen helemaal uit hun element te halen mochten ze nog een potje rolstoelbasketballen. Een bal vangen in een rollende rolstoel, proberen te scoren terwijl de basket net zo hoog staat als anders, je benen niet mag gebruiken om te schieten , en oja je mag niet botsen. Moeilijk, maar wel heel leuk. En niemand zei “Dat kan ik niet!”, iedereen is in de rolstoel gestapt en heeft zijn/haar best gedaan.

Het was een zeer leerzame sportieve ochtend.

Als vakleerkracht LO wil ik binnen de gemeente Heerhugowaard graag de beeldvorming een beetje veranderen hoe er naar een persoon met een beperking wordt gekeken en hoe je daar mee om kan gaan. Door deze clinic binnen te halen op school hoop ik daar een stap in gezet te hebben. In de herfstvakantie is er een sport- en sportverenigingsdag Aangepast Sporten voor jong en oud, om te ervaren hoe het is om te bewegen met een beperking en welke hulpmiddelen daarbij allemaal mogelijk zijn. Misschien ook leuk om dan te komen kijken en zelf te ervaren??

Wil je meer weten over Geert Schipper en zijn clinic? Kijk dan op:

www.geertschipper.nl

www.sportisleven.nl (de stichting van Geert ..  kan altijd financiële steun gebruiken)

Op zoek
Op zoek naar een passende sport voor jou? Kijk dan eens www.heerhugowaardsport.nl/team-sport-en-bewegen