Sporter in beeld

Elke maand geeft Heerhugowaard Sport een aangepast sporter de kans zichzelf en zijn sport in the spotlight te zetten. Heerhugowaard Sport wil graag iedereen in de gemeente stimuleren tot bewegen, ook mensen met een beperking. Bewegen is goed voor iedereen. Om meer bekendheid te geven aan sporten met een beperking hebben we inwoners van Heerhugowaard benadert om iets over zichzelf te vertellen en om hun passie voor bewegen of sport te laten zien.

Als eerste aangepast sporter in beeld voor de gemeente Heerhugowaard is nationaal rolstoelbasketballer/-handballer Martijn Dokkum aan de beurt.

Martijn Dokkum

Hallo , mijn naam is Martijn Dokkum. Ik ben 27 jaar en woon in Heerhugowaard met mijn kat Kaya. En ben geboren met Spina Bifida (open ruggetje). Ik ben fanatiek rolstoelbasketballer en rolstoelhandballer.

In het dagelijks leven ben ik grafisch vormgever bij Vriesia in Alkmaar. Wij verkopen zelfzorgmateriaal aan o.a. drogisterijen, tankstations en apotheken. Ik ben verantwoordelijk voor al het promotiemateriaal en andere uitingen.

Van zwemles tot rolstoelhandbal

Van kleinst af aan heb ik altijd gesport. Ik ben begonnen met leszwemmen. Op het moment dat ik mijn A en B zwemdiploma’s had ben ik gaan korfballen bij Apollo (Heerhugowaard). In totaal heb ik z’n zeven jaar gekorfbald. Op mijn 13e kreeg ik, door de stand van mijn voeten, last van mijn voeten. Dit ontwikkelde zich in een grote blaar ter grote van een cm doorsnede. Doordat ik weinig gevoel heb in mijn benen heb ik hier veel te lang mee doorgelopen, wat uiteindelijk een botontsteking is geworden. Door dit alles kon ik lange tijd niet meer sporten. Langs de kant heb ik toen mijn korfbalteam aangemoedigd, alleen aan de zijlijn staan is niks voor mij.

Het was duidelijk geworden dat ik mezelf beter in een rolstoel kon voortbewegen dan lopend. Ik ging op zoek naar een rolstoelsport. Tegenwoordig kan je terecht bij Heerhugowaard Sport NV om een sportvereniging te vinden, maar destijds moest ik het zelf uitzoeken. Omdat ik veel in teamverband heb gesport, wilde ik graag weer een teamsport doen. De keuze van rolstoelbasketbal was snel gemaakt. Dit leek het meest, in mijn ogen, op korfbal. En dat had ik altijd met veel plezier gedaan. Na wat gezoek op internet en een aantal telefoontjes, mocht ik een keer mee trainen bij V.I.O.S ‘82 (Alkmaar). Ik was meteen verkocht aan deze sport. Wat was dit weer een fijn gevoel sporten! Via V.I.O.S ’82, JBS (Julianadorp), ProBuild Lions (Landsmeer), ben ik uiteindelijk bij Only Friends (Amsterdam) terecht gekomen met sporten.

Van mijn teamgenoten leerde ik ook veel praktische dingen, waar ik in het dagelijks leven ook veel profijt van heb. Ik heb daardoor nooit een rolstoeltraining hoeven volgen, de handige trucjes leerde ik van mijn teamgenoten. Een wheelie maken bijvoorbeeld. Want je wilt toch een stoepje op kunnen in je rolstoel.

Verder had het geluk dat ik al werd geselecteerd voor het jeugdrolstoelbasketbalteam van Nederland. Ik had de balhandeling al geleerd door de korfbal dus nu moest ik mij alleen nog focussen op het rollen van de rolstoel. Na 3 jaar, in 2009, ben ik zelfs naar Arnhem verhuisd om mee te doen aan een fulltime topsport programma met het nationale herenteam. Dit heb ik 2 jaar mogen doen. Omdat de combinatie sport en studie lastig was, ben ik weer bij mijn ouders in Heerhugowaard gaan wonen. Hoewel sporten een belangrijk deel uitmaakt van mijn leven, koos ik toen voor om mijn studie af te maken.

In het nationale team

In september 2015 ben ik in aanraking gekomen met rolstoelhandbal. Mijn rolstoelbasketbalteam (Only Friends Amsterdam) had een rolstoelbasketbal clinic geregeld met het rolstoelhandbalteam waarmee we het sportveld deelden. Ook handbal vond ik erg leuk om te doen. Ik heb toen informatie gevraagd en afgesproken dat ik een keertje zou mee doen met de training. De week erop ging ik vol goede moed naar CSV (Castricum) om mee te doen aan de training. En na een aantal keer mee te hebben getraind heb ik mij ook voor rolstoelhandbal aangemeld. Eind september werd ik gebeld door de rolstoelhandbalcoach met de vraag of ik mee wilde doen aan het EK Rolstoelhandbal wat in december dat gehouden zou worden in Oostenrijk. Natuurlijk zei ik hier JA op. En na amper een maand te handballen werd ik opeens geselecteerd om mee te doen aan het EK. Omdat het een vrij nieuwe sport is waren wij toen nog het enige team in Nederland dat dat speelde. En wij gingen wij dus als Nederlands team naar het EK. Het EK was wel wat… met nog nooit een officieel wedstrijd te hebben gespeeld.

Europese Kampioenschappen Rolstoelhandbal

Onze instelling op het EK was ook van dat we daar een hoop zouden gaan leren hoe het “echt” moest. Maar tot onze grote verbazing hebben wij het EK gewonnen!

In 2016 zou het volgende EK zijn in Zweden dit keer. Ons doel was dan weer de titel prolongeren. Tussen de EK’s werd er super goed getraind. Kwamen er nieuwe rolstoelhandbalteams in Nederland erbij, waardoor we veel wedstrijden konden spelen. Het nationale team was er helemaal klaar voor met een nieuwe selectie mensen erbij. En ook dit keer werden wij kampioen!!!!

In 2018 werd het 3e EK gehouden nu in Portugal. Dit zou in de hol van de leeuw zijn omdat ze 2x de 2e plaats haalde bij voorgaande EK’s. Het heeft helaas niet zo mogen baten om een 3e EK titel te prolongeren. Maar wel een mooie 3e plek!

Toekomstplannen

Ik combineer werk nu met twee sporten, waarvoor ik vier keer in de week train en weekenden vaak wedstrijden heb. Uiteindelijk zijn dat de momenten waarop ik mijn handicap volledig vergeet. Simpelweg omdat tijdens een training of een wedstrijd iedereen gelijk is, en omdat het heerlijk is om even helemaal stuk te gaan.

In de toekomst hoop ik nog met hetzelfde plezier aan verschillende toernooien/wedstrijden mee te doen, zowel met het Nederlandse team als met mijn eigen team. En wellicht komen we ooit op de Paralympische Spelen!

Promotie Rolstoelhandbal

Omdat ik zelf zo enthousiast ben over rolstoelhandbal, wil ik graag nog meer de sport promoten. Zo ook bij mijn mede inwoners van Heerhugowaard. Ik reis nu veel om mijn sport te kunnen uitoefenen. Hoe fijn zou het zijn als deze sport binnen de gemeente te beoefenen is? Mensen zonder een beperking zijn ook welkom om te komen rolstoelhandballen. Dan zorg ik dat er een rolstoel voor je klaar staat!

Ben je enthousiast geworden en wil je een keer een clinic van Martijn of wil je een eigen team starten, dan kan dat. Neem contact op met Martijn door te mailen naar mjwdokkum@gmail.com of met sportenbewegen@heerhugowaardsport.nl t.a.v. Cindy Harenga / Saar de Groot.

 

Handbal in Heerhugowaard

Binnen de gemeente Heerhugowaard heb je twee handbalverenigingen:

– KSV Handbal

– Tornado

KSV Handbal heeft een G-Handbalteam ( voor mensen met een autisme spectrum stoornis of een lichamelijke en/of verstandelijke beperking)

Ze trainen op maandag 19:30 – 20:30 (buiten), woensdag 19:00 – 20:00 (binnen in de zaal).

Contactpersoon is Jorien Weel (ksvhandbaljorien@gmail.com)

Voor rolstoelhandbal moet je nu nog uitwijken naar oa CSV Castricum.

Op zoek

Op zoek naar een passende sport voor jou? Kijk dan eens www.heerhugowaardsport.nl/team-sport-en-bewegen